Your cart is currently empty!
Daržovių džiovinimas namuose
Daržovių džiovinimas prailgina vitaminų sezoną!
Daržovių džiovinimas namuose, skyrus tam šiek tiek laiko ir pastangų, gali būti puikus būdas pradėti keisti savo mitybos įpročius.
Džiovinti maisto produktai suteikia papildomų spalvų ir skonių virtuvėje. Dar truputis fantazijos bei įgūdžių ir savo kulinariniais šedevrais pradėsite stebinti šeimą ir draugus.
Toliau rasite atsakymus į pagrindinius klausimus apie maisto produktų džiovinimą.
Džiovintuvas BIOSEC daržovių džiovinimui
Kuo naudingas daržovių džiovinimas namuose?
Yra daug teisingų atsakymų į šį klausimą. Priklausomai nuo įpročių bei pomėgių, galima rasti daugybę priežasčių, kodėl daržovių džiovinimas yra būtent tai, ko jums reikia.
Pavyzdžiui:
- Norite maitintis sveikiau, žinoti ką valgote, į racioną įtraukti daugiau vitaminų, t.y. vaisių ir daržovių, ne sezono metu mėgautis braškėmis ar kitomis sodo ar daržo gėrybėmis.
- O gal puikiai pažįstate laukų ir pievų augalus ir mėgstate ruošti džiovintų žolelių arbatą?
Svarbiausia tai, jog džiovintas maistas beveik nepraranda savo vertingųjų savybių, išlaiko kvapą bei spalvą.
Beje, maisto džiovintuvuose džiovinamos ne tik daržovės. Jie puikiai tinka ir vaisių, grybų, žolelių ar net mėsos ir žuvies džiovinimui.
DAŽNAI UŽDUODAMI KLAUSIMAI…
Kas yra maisto džiovinimas?
Maisto džiovinimas, tai vandens pašalinimo iš maisto procesas, karšto ir sauso oro cirkuliacijos būdu užkertantis kelią mikroorganizmų (enzimų) ir bakterijų dauginimuisi maiste. Paprastai tariant – tai konservavimo būdas, apsaugantis maistą nuo greito sugedimo.
Ar tai sudėtingas procesas?
Ne, džiovinti maistą nėra sudėtinga, jei turite tinkamą įrangą. Maisto džiovintuvas įkaitina įrenginio viduje esantį produktą bei sukelia karšto oro cirkuliaciją, kurios dėka pašalinama drėgmė. Svarbu tai, kad džiovintuvas palaiko tinkamą džiovinimo temperatūrą, tačiau nepakelia jos tiek, kad džiovinami produktai iškeptų.
Kaip džiovinimas paveikia maistinę vertę?
Namų sąlygomis atliekamas maisto džiovinimas maistinę produktų vertę paveikia labai minimaliai. Pramoniniu būdu džiovinti produktai dažnai apdorojami papildomomis medžiagomis – saldikliais, paryškinamos jų spalvos.
Daržovių džiovinimas namuose leidžią visą procesą kontroliuoti jums patiems.
Pasirinkus tinkamą temperatūrą bei džiovinimo trukmę, gaunate aukštos maistinės vertės produktą. Lyginant su konservavimu bei šaldymu, kurių atveju naudojamas didelis karštis arba, atitinkamai, didelis šaltis – maisto produktų džiovinimas yra mažiausiai maistinę produkto vertę veikiantis konservavimo būdas.
Turite klausimų? Užduokite juos mums!
Apie vitaminus ir riebalus:
- Džiovinant yra išsaugomas vitaminas A. Atkreipkite dėmesį į tai, kad vitaminas A yra jautrus šviesai, todėl išdžiovintus maisto produktus, turinčius daug vitamino A – morkas, saldžiąsias paprikas, mango vaisius – saugokite tamsioje vietoje.
- Džiovinimo metu prarandama šiek tiek vitamino C.
- Matuojant kalorijomis, džiovintas maistas išlaiko tokią pačią vertę kaip iki džiovinimo. Vaisių džiovinimas ypatingas tuo, kad kai kurie džiovinti vaisiai tampa saldesni, kadangi pašalinus vandenį santykinai padidėja fruktozės koncentracija produkte.
- Džiovinti vaisiai ir daržovės turi daug ląstelienos ir angliavandenių, kadangi šios medžiagos nėra paveikiamos džiovinimo proceso.
- Džiovinti vaisiai ir daržovės turi mažai riebalų. Tam tikruose šviežiuose vaisiuose esantys mineralai – kalis, natris, magnis ir kiti, nėra paveikiami vaisiaus džiovinimo metu.
Kiek laiko reikia išdžiovinti maisto produktams?
Klausimas, į kurį nėra vieno teisingo atsakymo. Džiovinimo proceso laikas tiesiogiai priklauso nuo tokių faktorių, kaip:
- Produkte esantis vandens kiekis
- Produkte esantis cukraus kiekis
- Džiovinamų produktų gabalėlių dydis
- Oro cirkuliacijos stiprumas džiovinimo proceso metu
- Į džiovyklę patenkančio oro drėgnumas
- Džiovyklės viduje palaikoma temperatūra
Labai svarbus šiuo atveju yra jūsų naudojamos džiovyklės tipas. Vertikalaus ir horizontalaus oro srauto džiovyklių skirtumus bei horizontalaus srauto privalumų aprašą rasite skaitydami apie savo pasirinktą įrenginį ČIA
Džiovintų daržovių mirkymas
Skirtingai nei vaisių džiovyklėje džiovintus vaisius, daugumą džiovintų daržovių prieš vartojant patartina išmirkyti tam, kad jos atgautų savo formą ir kvapą.
Matuojant patiekalo ingredientų kiekį, atkreipkite dėmesį į tai, kad pavyzdžiui išmirkius vandenyje vieną stiklinę džiovintų daržovių, jų tūris gali padidėti beveik dvigubai, t.y. turėsite jau dvi stiklines produkto.
Išmirkytas daržoves naudokite garnyrui ar įdarams. Jei ruošiate sriubą, troškinį ar daržoves dedate į padažą – jų mirkyti nereikia. Taip pat nereikia mirkyti lapinių daržovių.
SVARBU – nepalikite džiovintų daržovių vandenyje per ilgai, antraip jos per daug suminkštės, praras skonį ir išvaizdą.
Ką reikia žinoti apie maisto džiovinimą?
- Maisto džiovinimo ABC – svarbiausi džiovinimo principai trumpai.
- Burokėlių čipsai ir kitos džiovintos daržovės.
- Pomidorų džiovinimas džiovyklėje – vitaminai ištisus metus.
- Džiovinimui netinkami produktai – ar galima džiovinti pieną?
- Kaip džiovinti įvairias daržovių rūšis?
- Patarimai kaip džiovinti įvairius maisto produktus.
- Grybų džiovinimas namų sąlygomis – geresnė alternatyva orkaitei.
- Daržovių džiovinimas žiemai – kur ir kaip saugoti džiovintas atsargas?
- BIOSEC DE LUXE maisto džiovintuvas profesionaliam džiovinimui namuose.