Vaisių džiovinimas – 10 patarimų

Kaip džiovinti, kad pasisektų?

Vaisių džiovinimas

Vaisių džiovinimas yra vienas iš seniausių naudojamų derliaus išsaugojimo (konservavimo) būdų.

Maisto produktų džiovinimas šiuo metu gal kiek primirštas, bet dėl to nė kiek ne mažiau naudingas ir patrauklus maisto konservavimo ir kulinarinių gebėjimų lavinimo būdas.

Toliau pateikiame naudingų praktinių patarimų apie vaisių ir kitų maisto produktų džiovinimą namų sąlygomis.

Vaisių ir daržovių džiovintuvas Biosec:

Kiek drėgmės lieka produkte?

Tinkamai išdžiovintame maiste drėgmės kiekis gali svyruoti nuo 5 proc. iki 25 proc. Neskaitant paties produkto natūralaus drėgnumo, sėkmingas džiovinimas priklauso ir nuo tokių papildomų faktorių:

  • Ar džiovinimo metu oras įkaitinamas tiek, kad garintų drėgmę, tačiau produkto neiškeptų.
  • Aplinkos (patalpos), kurioje džiovinama, oro drėgnumo. Jei aplinka drėgna, vaisių džiovyklė įtrauks ir kaitins drėgnesnį orą dėl ko sulėtės džiovinimo procesas.
  • Tinkamos oro cirkuliacijos vaisių džiovyklės viduje džiovinimo ciklo metu.
Vaisių džiovinimas

Sėkmingam vaisių ir daržovių džiovinimui reikia tinkamos temperatūros

Džiovinant maistą, esminis dalykas yra tinkamos temperatūros parinkimas, užtikrinantis kuo greitesnį produkte esančios drėgmės pašalinimą.

Temperatūra turi būti tokia, kad nebūtų stipriai paveikiamas produkto skonis, tekstūra ir spalva.

  • JEI TEMPERATŪRA PER ŽEMA džiovinimo ciklo pradžioje, maiste esantys mikroorganizmai gali išlikti ir netgi daugintis iki tol, kol maistas tampa pakankamai sausas ir šį procesą pristabdo.
  • JEI TEMPERATŪRA PER AUKŠTA ir produktas nėra itin drėgnas, jo paviršius gali greitai sukietėti. Kietas paviršius trukdo drėgmei pasišalinti iš produkto ir maistas išdžiūsta nepakankamai.

Nors džiovinimas yra pakankamai paprastas maisto išsaugojimo būdas, akivaizdu, kad universalių džiovinimo taisyklių, tinkančių visiems produktams, nustatyti neįmanoma.

Bandymų ir klaidų metodas, kaip visada, yra geriausias būdas įsisavinti maisto džiovinimo subtilybes.

Turite klausimų? Užduokite juos mums!

10 maisto džiovinimo patarimų

Tam, kad vaisiais ir daržovėmis galėtumėte mėgautis ir ne sezono metu, reikia pasirūpinti tinkamu jų džiovinimu ir saugojimu.

Pasiruošimas džiovinimui:

1. Rinkitės tik geros kokybės vaisius ir daržoves. Taip, kaip ir konservavimo ar užšaldymo atveju, džiovinti produktai bus geri ir skanūs tiek, kiek jie buvo geri ir skanūs iki džiovinimo. Vaisius ir daržoves džiovinimui rinkitės pilnai sunokusius ir neapdaužytus. Tokius, kokius norėtumėte valgyti čia ir dabar.

2. Produktus paruoškite tokius, kokius juos norėsite valgyti. Turima galvoje tai, kad jei ketinate džiovintus obuolius valgyti kaip skanų užkandį – pjaustykite juos atitinkamais gabalėliais. Tačiau jei iš džiovintų vaisių norėsite gaminti pvz.: vaisinius batonėlius, vaisius sutrinkite iki džiovinimo ir į džiovyklę dėkite vientisą masę.

3. Stenkitės pjaustyti vienodo dydžio ir storio gabalėliais. Taip supjaustyti produktai džius vienodu tempu. Plonai supjaustyti gabalėliai išdžius greičiau nei storesni.

4. Norėdami išvengti parudavimo: prieš džiovinimą šviesių spalvų vaisius ir daržoves galite apdoroti garais, arba naudoti mažos koncentracijos citrinų ar askorbo rūgšties (vitamino C) tirpalą. Daržovėms taip pat rekomenduotinas apdorojimas garais ar blanširavimas, kurių metu sustabdomas enzimų veikimas.

Džiovinimo metu:

5. Pasirinkite tinkamą džiovinimo režimą ir temperatūrą. Kaip jau kalbėta anksčiau, universalaus, visiems produktams tinkamo džiovinimo režimo nėra. Eksperimentuokite ir atrasite jums tinkamiausius.

6. Tikrinkite ar produktai jau išdžiūvę. Paprastai, naudojant automatinio režimo programas, maisto džiovintuvas džiovinimo ciklą užbaigia automatiškai. Visgi, patartina džiovinimo metu dirstelėti į džiovyklės vidų, ištraukti vieną kitą padėklą ir pasižiūrėti – gal šį kartą griežinėliai buvo plonesni ir džiovinti reikės trumpiau nei praėjusį kartą.

Vaisių džiovinimas
Po džiovinimo (dažniausiai taikoma tik vaisiams):

7. Leiskite džiovintiems vaisiams prasivėdinti: jei džiovintus vaisius planuojate saugoti ilgesnį laiką ir juos pakuoti į vakuumines talpas ar maišelius, prieš tai darydami leiskite džiovintiems vaisiams keletą dienų „pakvėpuoti”. Kam to reikia?

Produktą išėmus iš džiovintuvo, jis dar turi šiek tiek drėgmės (tai yra normalu), kuri, priklausomai nuo gabalėlių dydžio ir storio gali būti pasiskirsčiusi nevienodai. Tokio vėdinimo metu drėgmė pasiskirsto vienodai po visus gabalėlius, tokiu būdu sumažinant pelėsio ar puvinio atsiradimo tikimybę vaisius supakavus į vakuuminę pakuotę.

8. Vėdindami džiovintus vaisius kaip minėta 7 punkte, iš džiovintuvo išimtus atvėsusius vaisius patalpinkite į plastikinius ar stiklinius indelius ar talpas. Nepripildykite jų sausakimšai, turi likti laisvos vietos oro cirkuliacijai indo viduje.

9. Talpas uždarykite ir patikrinkite po 7 – 10 dienų. Tiek laiko pilnai pakaks tam, kad daugiau drėgmės turintys gabalėliai ją „perduotų” sausesniems, tokiu būdu užtikrinant vienodą viso produkto drėgnumą ir išvengiant pelėsio.

10. Talpas kartais supurtykite tam, kad gabalėliai atsiskirtų vieni nuo kitų. Patikrinkite ar talpoje nesirenka drėgmė – kondensatas. Jei taip nutiko, teks grąžinti vaisius atgal į džiovintuvą ir dar papildomai padžiovinti. Skanesnė alternatyva – juos suvalgyti tiesiog dabar, o ilgalaikiam saugojimui išdžiovinti kitą partiją.

Po vėdinimo, vaisius supakuokite ir laikykite sausoje bei tamsioje vietoje. Daugiau pakavimo ir saugojimo patarimų rasite ČIA

Maisto džiovintuvas BIOSEC

Ką reikia žinoti apie maisto džiovinimą?