Jūsų krepšelis kol kas tuščias.
Maisto produktų džiovinimas
Keletas atsakymų prieš pradedant džiovinti
Maisto produktų džiovinimas yra tikrai nesudėtingas procesas, jei turite tam tinkamą įrangą.
Maisto džiovintuvas virtuvėje gali būti labai naudingas įrenginys, padėsinatis maitintis sveikiau ir, ypač šaltuoju metų laiku, paįvairinti racioną.
Toliau – keletas praktinių pastebėjimų apie džiovyklės naudojimą maisto produktų džiovinimui.
BIOSEC maisto produktų džiovinimui:
1. Kiek užima vietos?
Džiovyklės modelis su 5-6 padėklais vietos užima ne daugiau nei mikrobangų krosnelė. Į šoną pastūmus nenaudojamus virtuvės rakandus, vaisių džiovintuvas tilps bet kurioje virtuvėje. Beje, džiovinti nebūtina vien tik virtuvėje. Tiks bet kokia kambario temperatūros patalpa, kurioje nėra drėgmės.
Išdžiovinti maisto produktai „susitraukia” daugiau nei dvigubai. Taigi, pakaks vienos spintelės lentynos tam, kad galėtumėte saugoti tikrai nemažą maisto kiekį.
2. „Suvartoti iki…”
Šviežių vaisių ir daržovių sezonas Lietuvoje gana trumpas. Maisto produktų džiovinimas šį sezoną gali pratęsti visiems metams. Sudarius tinkamas sąlygas, džiovintų vaisių ir daržovių atsargos gali būti saugomos iki 12 mėnesių.
Maisto džiovinimo literatūroje galima rasti nuorodų, kad džiovintas maistas gali būti saugomas net ilgiau nei 1 metus. Aktualu tuo atveju, jei ištversite ir žiemos metu nesuvalgysite visų savo atsargų.
3. Džiovinti galima bet ką
Maisto džiovintuve galima džiovinti beveik bet ką. Ir tai tikrai didelis privalumas. Turite per daug vaisių ar daržovių – išdžiovinkite juos. Turite grybų – galima pasiruošti džiovintų grybų mišinį troškiniui ir pasidėti į spintelę.
4. Pigus paruošimas
Vaisių džiovintuvas naudoja nedaug elektros. Jei oras patalpoje nebus drėgnas ar šaltas, įrenginys pvz.: 2.5 kg bananų išdžiovins už maždaug 1.42 EUR. Lyginant su džiovintų vaisių kainomis parduotuvėse ekonomija akivaizdi.
5. Svogūnai su bananais
Horizontalaus oro srauto džiovintuvuose vienu metu galima džiovinti itin skirtingus produktus. Kvapai nesusimaišo, viskas lieka savo vietose.
6. Vienas mygtukas
Maisto produktų džiovinimas džiovintuve yra labai nesudėtingas. Sugadinti produktus džiovinant itin sunku.
Jei taip nutiks, kad išimsite juos per daug, ar per mažai išdžiūvusius – džiovinsite dar keletą valandų papildomai arba, atitinkamai, trumpam pamerksite į vandenį prieš vartojimą.
Skirtingai nei orkaitėje, džiovintuve džiovinamo maisto niekada nesudeginsite.
7. „Žinau, ką valgau”
Vaisių džiovyklė leidžia naudoti savo sodo ar daržo derlių ilgiau nei trunka sezonas. Visada žinote, ką valgote. Nereikia jokių konservantų, netgi druskos.
PATARIMAS ŽALIAVALGIAMS
Džiovindami maisto produktus, naudokite ne didesnę nei 40 °C temperatūrą. Džiovinimas truks ilgiau, bet maistas nebus termiškai apdorojamas (palyginimas – natūraliai džiovinant prieš saulę balkone taip pat pasiekiamas 35 – 40 °C karštis).
Turite klausimų? Užduokite juos mums!
Džiovinti persikai – paprastas maisto džiovinimo pavyzdys
- Prieš džiovinant galite, nulupti persikų odelę. Išpjaukite bet kokias pažeistas ar pernokusias vietas.
- Supjaustykite vaisius pleišto pavidalo gabalėliais, 0.5 cm – 0.7 cm storio. Preciziškas tikslumas tikrai nėra būtinas, visgi, rekomenduojame į šiuos skaičius atkreipti dėmesį.
- Jei norite išvengti parudavimo (beje, parudavimas visiškai neįtakoja džiovinto produkto skonio) prieš džiovinimą supjaustytus gabalėlius nupurkškite citrinų sulčių ir vandens mišiniu (1 valgomasis šaukštas citrinų sulčių – 1 stiklinei vandens). Leiskite šiek tiek nudžiūti prieš dėdami į džiovintuvą.
- Ant džiovinimo padėklų gabalėlius sudėkite taip, kad jie nebūtų vienas ant kito – leiskite produktui „kvėpuoti”. Džiovinkite maždaug 50 – 55 °C temperatūroje.
- Ar reikia nuskusti? – persikus galite džiovinti su odele, jei ketinate suvalgyti juos džiovintus. Jei prieš valgydami norėsite produktą išmirkyti tam, kad taptų minkštesnis, odelę geriau nuskusti, kadangi išdžiovinta ir vėl išmirkyta ji gali tapti šiek tiek kieta ar tąsi.
Ką reikia žinoti apie maisto džiovinimą?
- Maisto džiovinimo ABC – svarbiausi džiovinimo principai trumpai.
- Burokėlių čipsai ir kitos džiovintos daržovės.
- Daržovių džiovinimas namuose – pasiruošimas.
- Pomidorų džiovinimas džiovyklėje – vitaminai ištisus metus.
- Džiovinimui netinkami produktai – ar galima džiovinti pieną?
- Kaip džiovinti įvairias daržovių rūšis?
- Grybų džiovinimas namų sąlygomis – geresnė alternatyva orkaitei.
- Daržovių džiovinimas žiemai – kur ir kaip saugoti džiovintas atsargas?
- BIOSEC DE LUXE maisto džiovintuvas profesionaliam džiovinimui namuose.