Vaisių džiovinimas namuose

Vaisių džiovinimas namuose ir kitos idėjos

Vaisių džiovinimas

 

Vaisių džiovinimas namuose yra nesudėtingas procesas, kurio rezultatu tikrai liksite patenkinti.

Tuo labiau, kad džiovyklė yra universalus įrengimas, tinkamas ne tik vaisių, bet ir kitų maisto produktų džiovinimui. 

Kaip ir visuose kulinariniuose reikaluose, virtuvės šefo vaizduotė džiovinant maistą vaidina taip pat nemažą vaidmenį. Šiame straipsnyje taip pat dalinamės keletu idėjų kaip galima džiovinti ne tik vaisius, bet ir skrebučius, naminius makaronus ar traškią duonelę užkandžiams.

Džiovintuvas BIOSEC vaisių džiovinimui namuose…

Sužinokite daugiau

Keletas idėjų prieš pradedant džiovinti vaisius:

Skrebučiai

Išdžiovinkite duonos likučius – gausite skrebučius, kuriuos galėsite saugoti gana ilgą laiką, o prireikus įsimesti į vištienos sultinį ar trintų daržovių sriubą.

Naminiai makaronai

Vaisių džiovyklė gali būti panaudojama ir čia. Šviežios tešlos produktai puikiai išdžius džiovyklėje nustačius atitinkamą temperatūrą ir oro srautą.

Džiovinta duonelė

Užkandžiams. Tokia, kaip parduodama parduotuvėse. Galite pasigaminti jos ir patys. Pagal skonį pagardinkite česnakais, susmulkintais ar sumaltais svogūnais, arba cinamonu.

Toliau trumpai apžvelkime ką ir kaip galima džiovinti iš sodo bei daržo.

Turite klausimų? Užduokite juos mums!

Kontaktai

Vaisių ir daržovių paruošimas džiovinimui

Džiovinamą produktą galima rinktis pagal sezoną, skonį ir poreikį, tačiau nepaisant to, kokį vaisių ar daržovę pasirinksite, patartina atsižvelgti į keletą pagrindinių taisyklių:

  • Vaisius ir daržoves rinkitės gerai nunokusius (bet ne pernokusius), pribrendusius – džiovintas produktas bus skaniausias ir geriausios kokybės.
  • Nuskynus vaisius ar daržoves, pamažu pradeda keistis jų spalvą, skonis, tekstūra, cukraus ir maistinių savybių kiekis. Norėdami sustabdyti šiuos pokyčius, produktus nedelsdami paruoškite džiovinimui ir pradėkite džiovinti.
  • Atidžiai nuplaukite ir nuvalykite džiovinamus produktus. Gerai nusausinkite. Jei džiovinate daržoves su lapais, pasirūpinkite, kad tarp lapų neliktų nešvarumų.
  • Atrinkite pradėjusius gesti produktus. Vaisiai ar daržovės su kritimo žymėmis – suminkštėjusiais ir pradėjusiais juoduoti šonais – taip pat neturėtų būti džiovinami.

Vaisių džiovinimas namuose

>>> VAISIAI IR UOGOS <<<

Obuoliai, kriaušės, slyvos, vyšnios, braškės, bananai, ananasai ir daug kitų vaisių, kuriuos sudžiovinę paruošite skanius ir saldžius užkandžius. Džiovinimo rekomendacijos ČIA

Vaisių džiovinimas namuose

>>> DARŽOVĖS IR GRYBAI <<<

Ką reikia džiovinti ilgiau – bulves ar moliūgus? Kokioje temperatūroje džiovinami grybai? Atsakymai paprasti ir aiškūs, o rasite juos ČIA

Maisto džiovinimas

Kaip žinoti, kada produktas jau tinkamai išdžiūvęs?

Vaisių džiovinimas namuose leidžia jums eksperimentuoti. Nėra vienos taisyklės, kadangi „tinkamas” sausumo lygis visada priklausys nuo to, ką džiovinate ir kada ketinate tai suvalgyti.

Pavyzdžiui, jei vaisių džiovyklės turinį ketinate valgyti tuoj pat, vos tik išėmus jį iš maisto džiovintuvo, produktai gali turėti ir šiek tiek daugiau drėgmės, vis tiek nebus saugomi ilgai.

Taigi, jei ketinate valgyti džiovintus produktus tuoj pat, patartina nedžiovinti jų iki traškumo būsenos.

Dauguma džiovintų vaisių turėtų turėti apie 20 procentų juose likusios drėgmės. Taip bus patogiau ir skaniau juos valgyti.

Kaip reikėtų patikrinti drėgmės kiekį produkte?

Tiksliam matavimui prireiktų įrangos, kurios virtuvėje paprastai nerasi. Visgi, produkto tinkamas ar vis dar per didelis drėgnumas gali būti nustatomas ir tokiais paprastais buitiniais būdais:

  • Perpjaukite pusiau keletą džiovinamo produkto gabalėlių. Apžiūrėkite vidinę dalį – neturėtų matytis jokių drėgmės pėdsakų, o produktą suspaudus, jo paviršiuje taip pat neturėtų pasirodyti drėgmės.
  • Kai kurie vaisiai ir uogos, pavyzdžiui bananai ar braškės, išdžiovinti lieka lankstūs, tačiau nebėra lipnūs ar tąsūs.
  • Džiovinto produkto gabalėlį perpjovus per pusę, viena pusė su kita turi nebesulipti.

Ką reikia žinoti apie maisto džiovinimą?