Maisto produktų džiovinimas

Maisto produktų džiovinimas

Pomidorų džiovinimas džiovyklėje

 

Maisto produktų džiovinimas yra tikrai nesudėtingas procesas, jei turite tam tinkamą įrangą.

Maisto džiovintuvas virtuvėje gali būti labai naudingas įrenginys, padėsinatis maitintis sveikiau ir, ypač šaltuoju metų laiku, paįvairinti racioną.

Toliau – keletas praktinių pastebėjimų apie džiovyklės naudojimą maisto produktų džiovinimui.

BIOSEC maisto produktų džiovinimui…

Sužinokite daugiau

 

1. Kiek užima vietos?

Džiovyklės modelis su 5-6 padėklais vietos užima ne daugiau nei mikrobangų krosnelė. Į šoną pastūmus nenaudojamus virtuvės rakandus, vaisių džiovintuvas tilps bet kurioje virtuvėje. Beje, džiovinti nebūtina vien tik virtuvėje. Tiks bet kokia kambario temperatūros patalpa, kurioje nėra drėgmės.

Išdžiovinti maisto produktai „susitraukia” daugiau nei dvigubai. Taigi, pakaks vienos spintelės lentynos tam, kad galėtumėte saugoti tikrai nemažą maisto kiekį.

2. „Suvartoti iki…”

Šviežių vaisių ir daržovių sezonas Lietuvoje gana trumpas. Maisto produktų džiovinimas šį sezoną gali pratęsti visiems metams. Sudarius tinkamas sąlygas, džiovintų vaisių ir daržovių atsargos gali būti saugomos iki 12 mėnesių.

Maisto džiovinimo literatūroje galima rasti nuorodų, kad džiovintas maistas gali būti saugomas net ilgiau nei 1 metus. Aktualu tuo atveju, jei ištversite ir žiemos metu nesuvalgysite visų savo atsargų.

3. Džiovinti galima bet ką

Maisto džiovintuve galima džiovinti beveik bet ką. Ir tai tikrai didelis privalumas. Turite per daug vaisių ar daržovių – išdžiovinkite juos. Turite grybų – galima pasiruošti džiovintų grybų mišinį troškiniui ir pasidėti į spintelę.

4. Pigus paruošimas

Vaisių džiovintuvas naudoja nedaug elektros. Jei oras patalpoje nebus drėgnas ar šaltas, įrenginys pvz.: 2.5 kg bananų išdžiovins už maždaug 1.42 EUR. Lyginant su džiovintų vaisių kainomis parduotuvėse ekonomija akivaizdi.

 

Maisto džiovinimas

5. Svogūnai su bananais

Horizontalaus oro srauto džiovintuvuose vienu metu galima džiovinti itin skirtingus produktus. Kvapai nesusimaišo, viskas lieka savo vietose.

6. Vienas mygtukas

Maisto produktų džiovinimas džiovintuve yra labai nesudėtingas. Sugadinti produktus džiovinant itin sunku.

Jei taip nutiks, kad išimsite juos per daug, ar per mažai išdžiūvusius – džiovinsite dar keletą valandų papildomai arba, atitinkamai, trumpam pamerksite į vandenį prieš vartojimą.

Skirtingai nei orkaitėje, džiovintuve džiovinamo maisto niekada nesudeginsite.

Maisto džiovintuvas

 

Turite klausimų? Užduokite juos mums!

Kontaktai

7. „Žinau, ką valgau”

Vaisių džiovyklė leidžia naudoti savo sodo ar daržo derlių ilgiau nei trunka sezonas. Visada žinote, ką valgote. Nereikia jokių konservantų, netgi druskos.

PATARIMAS ŽALIAVALGIAMS

Džiovindami maisto produktus, naudokite ne didesnę nei 40 °C temperatūrą. Džiovinimas truks ilgiau, bet maistas nebus termiškai apdorojamas (palyginimas – natūraliai džiovinant prieš saulę balkone taip pat pasiekiamas 35 – 40 °C karštis).

Džiovinti persikai – paprastas maisto džiovinimo pavyzdys

 

Vaisių džiovintuvas

 

  • Prieš džiovinant galite, nulupti persikų odelę. Išpjaukite bet kokias pažeistas ar pernokusias vietas.
  • Supjaustykite vaisius pleišto pavidalo gabalėliais, 0.5 cm – 0.7 cm storio. Preciziškas tikslumas tikrai nėra būtinas, visgi, rekomenduojame į šiuos skaičius atkreipti dėmesį.
  • Jei norite išvengti parudavimo (beje, parudavimas visiškai neįtakoja džiovinto produkto skonio) prieš džiovinimą supjaustytus gabalėlius nupurkškite citrinų sulčių ir vandens mišiniu (1 valgomasis šaukštas citrinų sulčių – 1 stiklinei vandens). Leiskite šiek tiek nudžiūti prieš dėdami į džiovintuvą.
  • Ant džiovinimo padėklų gabalėlius sudėkite taip, kad jie nebūtų vienas ant kito – leiskite produktui „kvėpuoti”. Džiovinkite maždaug 50 – 55 °C temperatūroje.
  • Ar reikia nuskusti? – persikus galite džiovinti su odele, jei ketinate suvalgyti juos džiovintus. Jei prieš valgydami norėsite produktą išmirkyti tam, kad taptų minkštesnis, odelę geriau nuskusti, kadangi išdžiovinta ir vėl išmirkyta ji gali tapti šiek tiek kieta ar tąsi.

Ką reikia žinoti apie maisto džiovinimą?