Vaisių džiovinimas džiovyklėje

Lengviausias būdas pasigaminti užkandžių

Vaisių džiovinimas

 

Vaisių džiovinimas džiovyklėje yra populiarus būdas išsaugoti (konservuoti) tiek lietuviškus, tiek ir egzotinius vaisius, o taip pat paįvairinti savo racioną ištisus metus vartojant savame sode ar darže užaugintas gėrybes.

Pateikiame trumpas džiovinimo rekomendacijas populiariausiems Lietuvoje auginamiems bei egzotiniams vaisiams ir uogoms – obuoliams, kriaušėms, slyvoms, braškėms, bananams, persikams, vynuogėms ir kt.

Vaisių džiovinimas BIOSEC džiovintuvais…

Lietuviškų vaisių ir uogų džiovinimas

OBUOLIAI

Sveikus obuolius ar obuolius be žievės ir šerdies supjaustykite 6-8 mm storio griežinėliais. Išdžiovinkite ir valgykite vietoje čipsų! Tinka naudoti ir kepiniuose arba džiovintų vaisių mišiniuose ir kt. Obuoliuose yra daug ląstelienos, ypač išdžiovintuose su žieve.

KRIAUŠĖS

Paruošimas toks pat kaip obuolių. Smulkius saldžius vaisius galima džiovinti perpjautus per pusę, stambius – supjaustytus griežinėliais. Puikiai tinka valgyti vienas arba galima naudoti kepiniuose, vaisių salotose ir džiovintų vaisių mišiniuose.

SLYVOS

Perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus arba džiovinkite nepjaustytas slyvas, trumpai palaikę jas verdančiame vandenyje 30-60 sekundžių. Galite džiovinti ir laukines slyvas. Valgomos vienos, taip pat naudojamos kepiniuose arba džiovintų vaisių mišiniuose.

BRAŠKĖS

Didesnes uogas supjaustykite griežinėliais, mažesnes perpjaukite pusiau. Visai mažos uogos gali būti džiovinamos ir nesmulkintos, tačiau ilgesnės trukmės džiovinimo režimu. Jei norite išsaugoti natūralią produkto spalvą, nenaudokite per aukštos temperatūros.

Džiovintos braškės labai tiks su įvairiais užkandžiais, jogurtu, taip pat energetiniams batonėliams bei arbatoms pagardinti.

Arba galite sumalti ir naudoti įvairiems kepiniams paskaninti.

VYŠNIOS

Uogas perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Vyšnioms džiūstant, intensyvėja jų skonis ir aromatas.

Puikiai tinka žolelių arbatoms, o taip pat bet kokiems saldumynams paskaninti.

 

Vaisių džiovinimas

Turite klausimų? Užduokite juos mums!

Egzotinių vaisių ir uogų džiovinimas

ANANASAI

Pašalinkite žievę ir supjaustykite  6-10 mm storio griežinėliais. Reikia periodiškai vartyti vaisius, kad nepriliptų prie padėklo.

Ananasuose yra labai daug vandens, tačiau džiovinami jie išlaiko puikų aromatą, skonį bei spalvą. Vartojami vieni, vaisių salotose arba džiovintų vaisių mišiniuose.

BANANAI

Supjaustykite griežinėliais. Norėdami išvengti prilipimo, naudokite popierių.

Džiovinti bananai šiek tiek paruduoja, bet nepraranda savo aromato. Išdžiovinti tampa lipnūs dėl labai didelio juose esančio natūralaus cukraus kiekio.

Geriausias pakaitalas mėgstantiems nuolat kramsnoti ką nors saldaus.

 

Džiovinti bananai

PERSIKAI, NEKTARINAI

Mažus vaisius perpjaukite per pusę, didelius supjaustykite į griežinėlius ir pašalinkite kauliuką. Dažnai vartykite.

Sveikatai naudingas skanėstas, puikiai tinka naudoti kepiniuose, džiovintų vaisių mišiniuose ir kt.

KIVIAI

Pašalinkite odelę ir supjaustykite 7-10 mm storio griežinėliais arba padalinkite vaisių išilgai į keturias dalis. Reikia periodiškai vartyti, kad nepriliptų prie padėklo. Išsaugo savo malonią spalvą. Labai intensyvaus skonio. Puikiai tinka naudoti kepiniuose, džiovintų vaisių mišiniuose ir kt.

FIGOS

Džiovinkite nepjaustytas arba perpjaukite per pusę. Geresnis rezultatas bus gaunamas džiovinant labai prinokusius, šiek tiek padžiūvusius vaisius.

Valgykite džiovintas figas atskirai arba naudokite kepiniuose, džiovintų vaisių salotose ir kt.

PERSIMONAI

Džiovinti vaisiai praranda savo aitrumą. Supjaustykite 7-10 mm storio griežinėliais. Geras skonis gaunamas džiovinant ne visiškai prinokusius vaisius.

Džiovinti persimonai pasižymi puikiu skoniu bei išlaiko savo spalvą. Valgykite vienus ar džiovintų vaisių mišinių sudėtyje.

VYNUOGĖS

Džiūsta lėtai dėl gana storos odelės. Procesą galite pagreitinti, prieš džiovinimą 10-20 sekundžių palaikę uogas verdančiame vandenyje.

Patys įvairiausi vartojimo būdai. Razinas galite valgyti ir vienas arba mišiniuose su riešutais.

Vaisių džiovinimas

ABRIKOSAI

Perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliuką. Pernokę vaisiai išdžiūvę gali tapti rudi, bet tai nekenkia jų maloniam skoniui. Tinkami kramsnoti sėdint prie TV, ar kaip užkandis gamtoje. Taip pat – pyraguose, tortuose ir pan.

APELSINAI

Džiovinkite nepernokusius vaisius, susmulkinę maždaug 5 mm storio griežinėliais. Džiovinant gali prilipti prie padėklo, tad kartais pavartykite.

Dažnai naudojami kaip dekoracija, ypač Kalėdiniams papuošimams, taip pat įvairiems kepiniams ar pyragams papuošti. Taip pat galite sumalti ir apelsinų skonio miltelius naudoti kepinių paskaninimui.

Ką reikia žinoti apie maisto džiovinimą?